HOUTBARE FEITEN

Het circulaire denken is in de hele samenleving in opmars; met HOUTbaar willen de TBI-ondernemingen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep vooral ook gaan doen. De basis voor de beide HOUTbare woningtypes is een degelijk, remontabel casco van duurzaam hout, met een uitstekende ‘circulaire track record’. Een aantal HOUTbare feiten op een rijtje.

01

CLT EN LVL: IJZERSTERK

Cross Laminated Timber of kruislaaghout, dat gebruikt wordt voor HOUTbaar LOFT, is een zeer sterk en brandveilig plaatmateriaal dat wordt gemaakt door het kruislings verlijmen van massief houten planken. De nerf wordt dus telkens in de andere richting gelegd. Voor de verlijming van deze massief houten platen wordt een milieuvriendelijke constructielijm gebruikt. In LVL is Laminated Veneer Lumber, zoals dat wordt verwerkt in HOUTbaar HUIS, is een vergelijkbar materiaal, opgebouwd uit meerdere lagen van 3 à 6 mm dikke grenen- en vurenfineren, onderling verlijmd met organische, watervaste bindmiddelen. De fineerlagen liggen meestal parallel, soms ook gekruist. CLT en LVL zijn even sterk als beton en staal.

02

ER IS MEER DAN GENOEG HOUT

Echt grote aantallen woningen in hout bouwen – met lokaal geproduceerd hout? Het kan. Marco Vermeulen (Studio Vermeulen, Rotterdam) zegt hierover in de veelbekeken VPRO Tegenlicht uitzending Houtbouwers: ‘Het benodigde hout om 500.000 woningen, de helft van de totale opgave voor de komende twintig jaar, in massiefhout te realiseren, kan grotendeels op duurzame wijze in onze eigen Nederlandse bossen worden gewonnen. Nederland beschikt, buiten de Natura 2000-gebieden, over 140.000 hectare aan bos. Volgens het rapport kunnen hier selectief bomen worden vervangen door jonge exemplaren van andere soorten. Dit levert circa 8m3 per hectare per jaar aan hout op. Om 500.000 woningen van Nederlands hout te kunnen maken is er aanvullend circa 25.000 hectare nieuw bos nodig.’

03

HOUT ALS CO2-OPSLAGPLAATS

De koolstof die door een boom tijdens zijn levensduur uit de atmosfeer werd gehaald, blijft ook opgeslagen gedurende de levensduur van het uit het hout vervaardigde product. Houten gebouwen hebben een levensduur van 80 tot 100 jaar – waarna het hout opnieuw gebruikt of verwerkt kan worden in andere gebouwen of producten. Op de website van Centrum Hout is een tool beschikbaar, waarmee precies kan worden berekend wat de CO2-opslagcapaciteit is per houtsoort; gemiddeld is dat 0,9 ton CO2 per m3. De precieze berekeningen voor HOUTbaar HUIS en LOFT volgen zo snel mogelijk!

04

LICHTER = BETER

Een gebouw van CLT of LVL is vele malen lichter dan beton, baksteen of staal zodat de fundering veel minder groot hoeft te zijn. Zo wordt indirect nog meer beton en staal uitgespaard. Voor het vervoer naar (en de montage op) de bouwlocatie is veel minder zwaar materieel nodig – dit scheelt aanzienlijk in de uitstoot van zowel CO2 als stikstof.

05

HOUT = GEZOND

Hout ‘ademt’: het draagt bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. Dat voel je, in een houten huis – het heeft een warme, natuurlijke sfeer. Er is veel onderzoek dat de gezondheid van hout onderschrijft. In houten omgevingen zijn mensen minder gestrest en productiever, genezen patiënten sneller en zijn mensen in het algemeen gelukkiger. Gemiddeld blijft een bewoner van een houten huis ruim 15 jaar in zijn woning wonen – de mutatiegraad is bijzonder laag.

Zoekvenster sluiten